Η ιστορία της καρέκλας

|21 March 2018 | Νέα

Οι καρέκλες υπάρχουν  από το 1300 π.Χ.  στην Αίγυπτο και κατασκευάζονταν από σκαλιστό ξύλο, δέρμα ή ύφασμα και ήταν χαμηλές, αφού τις περισσότερες φορές έφθαναν τα 25 εκατοστά σε ύψος. Στην αρχαία Αίγυπτο οι καρέκλες ήταν έπιπλα που επιδείκνυαν μεγαλοπρέπεια και πλούτο, αφού κατασκευάζονταν από ελεφαντόδοντο, έβενο ή επιχρυσωμένο σκαλιστό ξύλο με αναπαραστάσεις ποδιών από θηρία ή σκηνές αιχμαλωσίας τους, καλυμμένες από τα ακριβότερα υλικά, μπορούσαν να τις αγοράσουν και να τις χρησιμοποιούν μόνο οι πλούσιοι και οι Φαραώ, οι οποίοι κάθονταν σε καρέκλα – θρόνο με υποπόδιο μπροστά για να τοποθετούν τα πόδια τους.

Όσο πιο ψηλή ήταν η κοινωνική συνεπώς και η οικονομική κατάταξη του ιδιοκτήτη τόσο πιο ψηλή ήταν και η καρέκλα του. Η μέση Αιγυπτιακή οικογένεια σπάνια χρησιμοποιούσε καρέκλες και όταν το έκαναν ήταν για να κάθεται ο αρχηγός της οικογενείας, αυτές οι καρέκλες ήταν κακή απομίμηση εκείνων των Φαραώ και των πλουσίων.

Μέσα στους αιώνες η καρέκλα εξελίχθηκε από στοιχείο ένδειξης θέσης του εκάστοτε ‘’ ιδιοκτήτη ‘’, όπως ο αρχηγός μιας χώρας ή οικογένειας ή επιχείρησης σε έπιπλο για κοινή χρήση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα αρχαία κατάλοιπα δεν υπάρχουν ακόμα σε κάποιους λαούς περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Για παράδειγμα στις σύγχρονες κοινωνίες η καρέκλα ενός προέδρου ή ενός ανωτέρου σε μία επιχείρηση διαφέρει σαφώς από εκείνες των επισκεπτών ή των υπαλλήλων, αφού με αυτό τον τρόπο διαφοροποιεί η θέση του.

Η καρέκλα ως έπιπλο πέρασε μεγάλες αλλαγές από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στο design της και στα υλικά από τα οποία κατασκευαζόταν. Τα κινήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια έφεραν το κάθε ένα τις δικές του αλλαγές στο design των επίπλων που τα περισσότερα από αυτά είναι διαχρονικά, αφού επηρέασαν ολόκληρες βιομηχανίες επίπλων οι οποίες κατασκεύαζαν έπιπλα με πρότυπο τα συγκεκριμένα σχέδια.

πηγη: http://dhmosastakou.gr

Share this post: